Šta je HEPA filter? Čemu služi i kako radi?

filteri za preciscavanje vazduha

Šta je HEPA filter? Čemu služi i kako radi?

HEPA filter

HEPA filteri su trenutno najbolji filteri vazduha današnjice i još uvek ne postoje bolji i efikasniji filteri. Da bi neki filter vazduha dobio oznaku HEPA mora da prođe adekvatne testove. Koriste se za razne alate i mašine kojima je potreban čist filtriran vazduh.

Šta je HEPA filter i šta znači HEPA?

HEPA je skraćenica od High – Efficiency Particulate Air i označava Visoko Efikasni filter Čestica Vazduha. To je industrijski standard efikasnosti filtera vazduha. Postoje velike razlike između “HEPA”, “kao HEPA”, „HEPA style“ filtera koje se danas koriste. Neki proizvođači stavljaju “99% HEPA” kada označavaju njihove filtere. Neki čak stavljaju HEPA oznaku ali ne prolaze testove i zbog toga danas mnogi proizvođači filtera koji prolaze HEPA testove stavljaju oznaku “Pravi HEPA” ili “True HEPA”, da bi se razlikovali od lažnih HEPA tvrdnji.

Ko je izumeo HEPA filter?

gas maska
Gas maska iz Drugog svetskog rata

Nemci su koristili prve HEPA filtere tokom Drugog svetskog rata u svojim gas maskama. Britanska vojska ih je pronašla u jednoj od nemačkih gas maski, iskopirali ga i počeli masovnu proizvodnju. Međutim, pravi HEPA filter je testiran i razvijen 1940-ih tokom Projekta Menhetn u Americi. Amerikanci su radili na hvatanju radioaktivnih zagađivača u vazduhu. Posle jedne decenije, pedesetih godina dvadesetog veka, prvi zaštitni znak je registrovan i komercijalizovan.

Kako funkcionišu HEPA filteri?

HEPA filteri hvataju čestice koje ulaze u uređaj za filtriranje. Većina njih koristi ventilatore da uvlače vazduh i tako ga pročišćavaju. Jednom kada čestice uđu u sistem filter treba da ih uhvati. Pravi HEPA filter hvata 99,97% vazdušnih čestica do 0,3 mikrona. U Evropskoj uniji standardi su da ovi filteri hvataju 99,95% čestica do 0,3 µm.

Kada čestice uđu u HEPA filter, postoje četiri načina filtracije.

Direktnim udarom

Velike čestice se mogu uhvatiti direktnim udarom. Čestica jednostavno udari u filter i tamo i ostane.

Prosejavanjem

Kada je čestica veća od zazora u filteru, zaglavi se u rupi.

Presretanjem

Male čestice koje mogu da prođu kroz procep, zahvaljujući inerciji vazduha koji vuče, se zalepe uz vlakna.

Difuzijom

Ultra fine čestice su lagane i kreću se velikom brzinom. Pitanje je momenta kada će udariti u vlakno i tamo ostati.

hepa filter princip rada

Od čega se prave HEPA filteri?

HEPA Filter pod mikroskopskim uvećanjemObično su ovi napredni filteri napravljeni od isprepletanih staklenih vlakana. Vlakna se uvijaju i  kombinuju i tako izgledaju poput lavirinta napravljenog od vlakana. Ovaj mrežni lavirint je razlog efikasnosti ovih filtera.

Šta se dešava sa česticama kada prođu HEPA filter?

Mnoge vazdušne čestice, naročito ako su male, imaju dobre šanse da prođu kroz HEPA filter i ponekad čestice čak i prođu kroz filter. Ove čestice će se vratiti u okolni vazduh ako uspeju da prođu pored drugih filtera koji dolaze posle HEPA filtera.

Neki uređaji imaju dodatne filtere poput filtera od aktivnog uglja, koji mogu dodatno uhvatiti zagađivače. Neki od uređaja čak koriste jone u borbi protiv zagađenja vazduha. Ali ako čestica prođe kroz HEPA filter, velika je šansa da ćemo je udahnuti. Zbog toga je ako je zagađenje veliko, potrebno je da sačekate da uređaj očisti vazduh ponovnim usisavanjem istih čestica. Ako im se i posrećilo da prvi put prođu, drugi put najverovatnije neće biti te sreće.

Zbog toga je najbolje redovno zamenjivati HEPA filtere kako bi efikasnost bila na najvišem standardu. Samo redovnom zamenom filtera možete biti sigurni da čestice neće proći kroz HEPA filter u velikom procentu. Obično je potrebno zameniti HEPA filter svakih 6 do 18 meseci, u zavisnosti od modela filtera i zagađenja u radnom okruženju.

Da li su svi HEPA filteri isti?

Ne. Nisu svi HEPA filteri isti. HEPA filteri u Evropi moraju da uhvate 99,95% vazdušnih čestica većih od 0,3 mikrona, dok su američki standardi viši, a HEPA filteri 99,97%.

Međutim, mnogi filteri imaju oznaku HEPA, ali ne ispunjavaju standarde. Uvek pročitajte tačne ocene filtera da biste znali da li je filter zaista HEPA standard. Mnogi filteri nisu ni testirani, a trgovci ionako koriste oznaku HEPA u svom brendiranju. Budite pametni i ne upadajte u tu zamku ako iskreno želite da kupite HEPA standardni filter.

Šta je MERV rejting?

MERV – Minimum Efficiency Reporting Values, označava vrednosti izveštavanja o minimalnoj efikasnosti. Rejting je taj koji meri efikasnost filtera za hvatanje čestica između 0,3 i 10 mikrona. Što je veća ocena MERV, to je bolja efikasnost filtera. HEPA filter mora da zadovolji najmanje MERV ocenu od 17 da bi se smatrao HEPA u SAD-u. Dok se u EU, čak i ocena MERV 16 smatra se HEPA.

 

MERV Rejting Prosečna efikasnost za veličinu čestice u mikronima
1-4 3.0 – 10.0 manje od 20%
6 3.0 – 10.0 49.9%
8 3.0 – 10.0 84.9%
10 1.0 – 3.0 50% – 64.9%, 3.0 – 10.0 85% ili veće
12 1.0 – 3.0 80% – 89.9%, 3.0 – 10.0 90% ili veće
14 0.3 – 1.0 75% – 84%, 1.0 – 3.0 90% ili veće
16 0.3 – 1.0 75% ili veće

 

Razlike između pravih HEPA i drugih HEPA filtera

Pravi HEPA, kao što je već rečeno, samo je marketinška reč koja osigurava da određeni filter ima stvarni HEPA standard. S druge strane, neki drugi filteri sa HEPA nalepnicom ili bez nje nikada se ne testiraju. Ili su testirani, ali nisu prošli test. Mogu da se približe HEPA standardu, ali nisu ispunili zahtev HEPA standarda i zbog toga se ne mogu zvati HEPA.

Oni drugi HEPA obeleženi filteri mogu ukloniti 85 do 99% vazdušnih čestica do 0,3 mikrona. S obzirom na to da su  pristupačniji od pravih HEPA filtera, na kraju oni imaju svoju svrhu i upotrebu.

Prednosti HEPA filtera

Efikasni

Poznati su kao najefikasniji način filtriranja vazduha. Oni rade toliko dobro da se koriste čak i u bolnicama.

Koristi se u različitim poljima

Koristi se u različitim industrijama, bolnicama, domovima, automobilima, javnim mestima, usisivačima, prečistačima vazduha i drugim potrošačkim proizvodima.

Mane HEPA filtera

Skupo

HEPA filtere treba menjati i zbog toga su skupi. Čak su i početni troškovi malo veći nego da kupujete uobičajeni filter. Ali sa investicijama dolazi i vrednost.

Ne uklanja mirise

Ovi filteri najbolje uklanjaju prašinu, polen, spore plesni i druge čestice u vazduhu. Ali kada pogledamo uklanjanje neprijatnog mirisa, hemikalija ili neželjenih mirisa, HEPA filter je beskoristan. Trebali biste znati ovu činjenicu pre nego što se odlučite i pogrešite da kupite ovaj filter za uklanjanje mirisa.

Može li HEPA filter da se pere?

HEPA filter nikako ne možete da operete. HEPA filteri su dizajnirani na određeni način, a svako ometanje filtera može oštetiti strukturu filtera, a vaš HEPA filter može delovati kao uobičajeni filter. Drugim rečima, ako na bilo koji način oštetite filter, on neće imati standardnu efikasnost. Zbog toga ne peremo HEPA filtere. Ako je iz nekog razloga vaš proizvođač HEPA filter označio kao pranje, ponovo bih proverio da li zaista posedujem pravi HEPA filter. Ako zaista imam HEPA standardni filter, ne bih oprao.

Isto važi i za usisavanje. Usisavanje HEPA filtera se takođe ne preporučuje iz gore navedenih razloga. Usisavanje može oštetiti strukturu filtera i efikasnost oštećenog filtera će pasti.

Gde se koriste HEPA filteri?

Danas HEPA filtere možemo pronaći na mnogim uređajima. Oni se koriste u domovima, bolnicama, industriji, nuklearnoj industriji, prehrambenoj industriji, apotekama, vozilima i drugim objektima koji mogu imati koristi od čistog vazduha. U kućnoj upotrebi HEPA filtere možemo pronaći u usisivačima, klima uređajima, prečisćivačima vazduha, odvlaživačima vazduha, ovlaživačima vazduha, ventilacionim sistemima i drugim uređajima kojima je potreban čist vazduh.

Podelite sa drugima

Komentar (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


has been added to your cart:
Plaćanje