Zašto ne treba prati HEPA filtere?

Čist vazduh

Zašto ne treba prati HEPA filtere?

Da li se HEPA filteri mogu prati i tako da se produži rok trajanja filtera? Najverovatnije već i samo znate odgovor, da ako je nešto predviđeno da se menja, onda ga samo zamenite, nemojte ga čistiti.

Pranje HEPA filtera

HEPA filteri se ne peru. Iako deluje logično da isperete svu nečistoću iz filtera i upotrebite ga ponovo, to nije baš tako. Između svih nečistoća koje filteri uklanjaju iz vazduha su bakterije i buđ. Ako operete filter, ostaje neka količina vlage u filteru, a ako dodate buđ i bakterije na vlažnu površinu dobijate idealno mesto za razvoj bakterija i buđi. Onda umesto da ih izbacite iz svojih prostorija postajete rasadnik spora. Mislimo da je ovo veoma jak razlog da ne perete HEPA filtere, nego da ih promenite.

Usisavanje filtera usisivačem

Usisavanje filtera usisivačem takođe nije dobra ideja iako tako ne deluje. Čini se kao je da usisavanje svih nečistoća iz filtera lak posao. I jeste samo nećete moći da izvučete nečistoće iz filtera. Da čestice mogu da izađu iz filtera onda taj filter ne bi bio ispravan i ne bi pročišćivao vazduh.

Hepa filteri su napravljeni od veoma gustih vlakana koje su predviđene da hvataju čestice iz vazduha, a kad su čestice unutra, onda one i ostaju unutra, ne mogu se izvući usisivačem. Ako pronađete neki dovoljno jak usisivač da izvuče čestice napolje, verovatno će da pokida sva sitna vlakna od kojih je filter napravljen i on više neće raditi svoj posao na pravi način.

balon od sapunice

Podelite sa drugima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *