Astma i prečišćivači vazduha – ima li koristi?

devojka kašlje

Astma i prečišćivači vazduha – ima li koristi?

Sa prečišćivačem vazduha će vam sigurno biti lakše sa astmom jer ćete ukloniti neke od izazivača astme i tako kontrolisati svoju astmu, a ne ona vas.

Šta je astma?

Astma je hronična bolest disajnih puteva. Disajni putevi sprovode vazduh iz atmosfere u pluća i iz pluća. Kod ljudi sa astmom disajni putevi su upaljeni i osetljivi i veoma burno reaguju na iritaciju iz vazduha. Najčešći izazivači astme su virusi, dim iz cigareta i ostali duvanski dim, alergija na prašinu, polen, alergija na dlake životinja, alergija na grinje i slično. Razlikuje se kod svakog bolesnika.

Najčešće tegobe kod astme su kašalj, zviždanje u grudima i teskoba, nedostatak vazduha i/ili gušenje. Ako imate neke od ovih simptoma najbolje je da se obratite svom doktoru koji će da proceni od čega bolujete i da vam prepiše najbolju terapiju za vas.

Vežbanje može da pogorša simptome astme a razlog za ovo je najčešće prašina i ostale nečistoće u vazduhu. Kada trčite napolju, onda se pluća rašire i koristite njihov pun kapacitet, takoreći dišete punim plućima. Problem je što dišete i nečistoće iz vazduha kao što je prašina, polen i slični alergeni koji mogu da budu okidač za napad astme. Počinjete da kašljete ili jednostavno ne možete da dišete. Osećaj je kao da imate nešto u plućima što bi ste kašljem trebalo da izbacite, ali to jednostavno neće da izađe. Ako imate astmu ne biste trebali da vežbate napolju ako je hladno, ili ako je vazduh previše suv i zagađen jer ovakvi uslovi loše utiču na astmu.

Koji je lek za astmu?

Pumpica za astmuLek za astmu je promena načina života, odnosno da bi ste lakše podneli probleme sa astmom morate da se prilagodite. Smanjite višak kilograma ako ga imate i jedite zdraviju hranu. Zdravija hrana je uglavnom više povrća i voća, manje mesa i više vode. Najbolje je da kuvate sami jer tako znate šta jedete. Ako ne kuvate sami onda bi trebalo da počnete da kuvate, a ako je i to mnogo onda čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete. Posle nekog vremena ćete naučiti koje namirnice vam manje ili više prijaju.

Za one koji imaju teže oblike astme najbolji je savet onaj koji ste dobili od vašeg lekara i koristite pumpice, ali budite umereni u korišćenju jer sadrže kortikosteroide, a previše kortikosteroida vodi u neke druge probleme. Previše korišćenja takođe može dovesti i do zavisnosti a ako se ovo desi ona ćete stalno morati da koristite pumpicu da bi ste mogli da dišete normalno.

Kako sprečiti napade astme?

Neka vazduh u prostorijama bude čist i svež

Najlakše je otvoriti prozor i provetriti prostorije u kojima boravite. Samo budite i tu oprezni. U zavisnosti od godišnjeg doba u vazduhu ima različitih alergena koji vam mogu izazvati dodatne probleme. To može da bude polen od biljaka, ali i zagađenje vazduha od industrije, saobraćaja ili komšija se greje na ugalj, a vetar donosi sve kod vas.

Nabavite prečišćivač vazduha

Prečišćivači vazduha su danas možda i najbolji način da vazduh u prostorijama bude čist, svež i bez alergena. Nabavite prečišćivač sa HEPA filterom koji odgovara vašem budžetu i površini prostorija u kojima živite ili radite. Možda napolju ne možete da utičete kakav vazduh dišete, ali unutra možete imati vazduh koji je očišćen od alergena i bezbedan za disanje. Na ovaj način ćete sigurno olakšati sebi, umanjiti simptome astme i dozvoliti telu da se odmori od konstantne iritacije iz okoline. Kada se telo odmara ono se i oporavlja, tako da na duže staze možda astma i nestane.
Današnji prečišćivači vazduha uglavnom svi imaju filtere za prečišćavanje vazduha koji imaju visok stepen zaštite i uklanjaju nečistoće iz vazduha kao što su dlake od kućnih ljubimaca i prašina, polen i ostali alergeni, formaldehid i druge štetne hemikalije, uspešno uklanjaju i PM 2,5 čestice i čak imaju zaštitu od nekih virusa i bakterija.

Sa prečišćivačem vazduha će vam sigurno biti lakše sa astmom jer ćete ukloniti neke od izazivača astme i tako kontrolisati svoju astmu, a ne ona vas.

polen biljaka

Podelite sa drugima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *