Poboljšanje kvaliteta vazduha ulaganjem u Toplanu

Toplana Valjevo

Poboljšanje kvaliteta vazduha ulaganjem u Toplanu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove u „Toplani-Valjevo“, koja će u predstojećoj grejnoj sezoni, umesto mazuta, kao energent koristiti ekološki prihvatljiviji gas, čime će se značajno popraviti kvalitet vazduha u Valjevu.

Vujović je istakla da je ovaj projekat koji se realizuje uz podršku Ministarstva, za građane Valjeva veoma važan, jer će doprineti da se smanji aerozagađenje u ovom gradu.

Irena Vujovic ministarka ekologije
Irena Vujović – ministarka ekologije

– Svesni činjenice da se Valjevo, od kad se meri kvalitet vazduha, konstantno nalazilo u trećoj kategoriji gradova sa preterano zagađenim vazduhom, odobrili smo značajna sredstva kako bismo popravili kvalitet života građana. U tom cilju, sufinansiramo rekonstrukciju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara. Očekujem da će radovi biti gotovi u ovoj godini, i tada će emisija PM čestica iz toplane biti eliminisana. Do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada na ovaj sistem grejanja mogu da se priključe „Zavod za javno zdravlje“, “Nacionalna služba za zapošljavanje“, „Istorijski arhiv“, kasarna “Živojin Mišić” i drugi objekti u blizini – rekla je Vujović.

“Ono što je naš zahtev ka svima koji su dobili sredstva, jeste da završe radove do sledeće grejne sezone” – Irena Vujović

Ministarstvo je Valjevu dodelilo sredstva putem javnog konkursa, a na isti način, dodeljena su sredstva za ozelenjavanje gradskih parkova, uklanjanje divljih deponija i zaštitu zemljišta.

– Ukupna ulaganja u Valjevu kroz konkurse, računajući i učešće Grada, u ovoj godini su premašila iznos od milion evra. Želim da čestitam i gradonačelniku i njegovom timu na brzo pripremljenim projektima, kako bi ova sredstva stigla baš u Valjevo. Ujedno ih pozivam da nastave da se trude, a ministarstvo koje vodim će nastaviti da podržava kvalitetne zelene projekte, jer samo zajedno možemo da se izborimo za čistiju budućnost generacija koje dolaze – poručila je Vujović.

aerozagadjenje valjevo
Izvor – Kolubarske.rs

Prema njenim rečima, Valjevo je takođe deo velikog projekta, koji se realizuje uz podršku EBRD. Reč je o Regionalnom centru za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara – Kalenić, ka kojem će gravitirati 15 lokalnih samouprava, odnosno više od pola miliona građana.

“Planirano je da regionalni centar tretira otpad iz 11 lokalnih samouprava, a postoji mogućnost da se priključi još njih četiri. Tako rešavamo problem upravljanja otpadom za region u kojem živi više od pola miliona stanovnika”, objasnila je ona i dodala da će sav otpad biti tretiran po evropskim standardima.

Vujović je istakla da su odvojena značajna sredstva za smanjenje aerozagađenja širom Srbije, koja su lokalnim samoupravama stavljena na raspolaganje kroz konkurse.

Podelite sa drugima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *